KalmarBudoklubb

Iaido

Iaido är konsten att dra och hantera det japanska svärdet, såsom det traditionellt övades av den japanska krigaradeln - samurajerna. Svärdets lätt krökta form ihop med sättet man bar det på, tätt intill kroppen, gjorde det möjligt att snabbt dra och attackera eller att avvärja en attack i en och samma rörelse. Denna dragteknik lade grunden till den kampkonst som vi idag kallar iaido. Andra namn på samma typ av svärdskonst är iaijutsu, battō eller battōjutsu.

Träning Måndagar

19:00 - 20:00

Endast för de som tränat en termin och uppåt

Träning Onsdagar

19:00 - 20:00

Både nybörjare och högre graderade

Vem kan träna?

Vi tar emot nya elever från dess att man fyllt 15 år

KalmarBudoklubb

Att träna Iaido

Lite bra att veta innan första passet

Vi tar emot nya elever under hela terminen i mån av plats även om det är bäst att börja så tidigt av terminen som möjligt. Knäskydd är att rekommendera då det är många övningar som är upp och ner där knäna belastas. Man börjar träna med en Bokken av trä som är ett träsvärd. Detta finns att låna på klubben. Vi önskar dig hjärtligt välkommen att komma och prova en fantastisk sport som lär dig fokusera på de minsta detaljerna in i minsta detalj.


KalmarBudoklubb

Kontakta Iaidon

Huvudinstruktör

 Ola Johanson

Mail: ola@kalmarbudoklubb.se

Tel: 070 - 522 32 01

Ledamot Iaido

Rickard Bäckström

Mail: rickard@kalmarbudoklubb.se

Tel: 070 783 56 20 


Bilden är tagen från svenska kendoförbundetBilden är tagen från svennska kendoförbundets hemsida

Nytt på Iaidon

Här visar vi lite när vi varit iväg på läger, haft graderingar eller haft andra saker som hänt. 

Reportage

Sölvesborgs läger 2023 

4 - 5 februari

Under helgen 4-5 februari var det iaidoläger i Sölvesborg. Med från KalmarBudoklubb var Ola Johanson, Mikael Palmqvist och Rickard Bäckström. Klassiska skolan, Muso Shinden Ryu tränades för följande fyra mycket duktiga instruktörer; Takao Momiyama (7 Dan kyoshi), Matti Pajaujis (6 Dan renshi), Jesper Waldestål (6 Dan) och Sida Yin (6 Dan). Utöver detta tränades även, Tachi Uchi no Kurai (TUNK). TUNK är en väldigt rolig form av kata där man använder bokken (träsvärd). Under katan möts två och två under duelliknande förhållanden.  På söndagen hölls även en tävling. Där visades fem kata från Muso Shinden Ryu upp. Deltagarna delades in i tre klasser efter grad.

Ola Johansson och Rickard Bäckström från Kalmar Budoklubb belönades med ”Fighting spirit-priset” i sina respektive klasser.

Alla bilder ihop med gruppfotot efter tävling är tagna av Carl Bruce.